2011. szeptember 4.

Mákos kocka






Nagyon régi, jól bevált recept, a töltelékben a mákot dióval helyettesíthetjük.


Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
17 dkg vaj
1/2 csomag sütőpor
2 tojás sárgája
4-5 evőkanál tej

A töltelékhez
25 dkg darált mák
10 dkg liszt
20 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
2 dl tej
2 tojás fehérje


A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk.
A töltelékhez a darált mákot, a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat és a tejet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos krémbe forgatjuk.
A tésztát kettéosztjuk és egy-egy tepsi méretű lapot nyújtunk.
Vajjal kikent és lisztezett tepsibe simítjuk az egyik lapot, ráöntjük a tölteléket és befedjük a másik lappal.
180 fokra melegített sütőben sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a töltelék is teljesen átsült.

33 megjegyzés:

  1. Extra mák töltelékkel!:-)Szeretném!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a mák olyan sok,van benne 10 dkg liszt és sütőpor,amitől az egész olyan soknak tűnik.Persze ettől még finom.

      Törlés
  2. Szuper recept. Milyen szabályos szeleteket vágtál, szerintem mm-re pontosan egyformák. ;DDDD

    VálaszTörlés
  3. Látom nem sajnáltad belőle a mákot :-)) Csinoskák!!

    VálaszTörlés
  4. Nelli, én is szeretem, néha meggyet is teszek a töltelékbe, úgy még finomabb.

    Petra, köszönöm. Nem mértem, de lehet:-))))

    Anazar, ennyit ír a recept, de nem tömény, mert a töltelék tulajdonképpen egy mákos kevert tészta.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű! Az egyszerűségében, nagyszerű!!

    VálaszTörlés
  6. Tényleg tökéletes mértani kockákat vágtál, talán lézervágót használsz?
    Imádom a mákos sütiket, nekem is van egy kedvenc kockám! Tegnap sütöttem éppen egy új mákos sütit, de nem vállalható így újra nekiveselkedem majd. :)

    VálaszTörlés
  7. Csodaszép, sajnos az ízét nem érzem, de azért lehet sejteni. Viszont a látvány!!!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép, guszta! Milyen vastagon van benne a mák.Nekem is van egy ehhez hasonló receptem , de még nem próbáltam ki, pedig nagyon szeretem a mákos sütiket!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta!! Nekem jöhetne akár mákkal, akár dióval, imádnám mindegyik változatot.:))Még szüretelni is elmennék egy-két szeletkéért.

    VálaszTörlés
  10. Ez fantasztikusan néz ki! El is viszem a receptjét, a férjem mákimádó, úgyhogy neki ez tuti be fog jönni. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki a liszt helyett 2 db almát belereszelve

      Törlés
  11. Nekem a mákos jönne be ,de lehet egy két szelet diós is beleférne...eddig csak almás pitét csináltam hasonló tésztából...

    VálaszTörlés
  12. Illéskrisz, köszönöm.

    Barbi, nincs lézervágóm, csak szemmértéket használok:-)

    Éva, ez a vastag töltelék nem csak mákból áll, a sütőpor emeli ilyen magasra.

    Gizi, köszönöm. Ebben a hőségben inkább ne kívánkozz szüretelni:-)

    Szemi, köszönöm.

    Vanocska, én is a mákra szavazok:-)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finom!Megsütöttem és mindenkinek ízlett.

    VálaszTörlés
  14. Névtelen, örülök, hogy ízlett:-)

    VálaszTörlés
  15. Imádom, ha jó sok vastag a mák töltelék

    VálaszTörlés
  16. Már régen látogattunk egymás blogján...de amikor megláttam ezeket a gyönyörü mákos szeleteket, a nyálam csorgott!
    Nagyon sikeres, perfekt, és kimondottan szép is...nem beszélve hogy mennyire finom. Én imádom akármilyen féle mákos süteményt, pláne a kalácsot, ez még annál is finomabb:DDD
    xoxo

    VálaszTörlés
  17. Bianka, :-)

    Elisabeth, én látogatlak Téged, még ha ritkán fűzök is megjegyzést a posthoz:-)
    Igen, ez tényleg finom süti és nagy előnye a kaláccsal szemben, hogy jóval egyszerűbb elkészíteni:-)

    VálaszTörlés
  18. Elkészült,nagyon finom lett,bár én aki imádja a mákot nem is lehet más a véleményem...legközelebb rakok bele meggyet is

    VálaszTörlés
  19. Vanocska, örülök, hogy ízlett, meggyel még finomabb lesz:-)

    VálaszTörlés
  20. Imádom ami mákos, és ami ilyen vastag töltelékes. A szabályos kockáid lenyűgöznek!:)

    VálaszTörlés
  21. Én - pusztán - gratulálok hozzá! Minden mákosat szeretek, bármilyen gyümölccsel - én eleve meggyel készítem :)

    VálaszTörlés
  22. Kedves Citromhab!
    Mennyi ideig sütötted, vagy ha Valaki válaszolna, aki megsütötte? Elég rosszul süt a sütöm, ezért jó lenne tudni a sütés idejét, h tudjak hozzá igazodni. Előre is köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
  23. Rózsa, 180 fokon 30-40 perc a sütési idő, de mindenképpen ellenőrizd tűpróbával, hogy a közepe is átsült-e.

    VálaszTörlés
  24. Hálásan köszönöm ezt a remek villám választ Minden jót kívánok, Rózsa

    VálaszTörlés
  25. Nem kell-e a tésztát egy kis időre a hűtőbe tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én legelőszőr betettem amígy a tölteléket készítettem és a dermedt tészta össze vissza töredezett. Nem lehetett dolgozni vele. Ne tedd hűtőbe :D

      Törlés
  26. Én egyből dupla adagot csináltam és nem bántam meg nagyon finom, mindenkinek izlett. Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  27. Elkeszitettem!
    Fincsire sikerult a baj csak hogy tul hamar fogyott el

    VálaszTörlés
  28. December 5-én sütöttem meg, úgyhogy a Mikulásnak a pohár tej mellé ebből tettünk egy tányérkába. Elfogyott, úgyhogy ízlett a Mikulásnak is! Jó sok csokit kaptak az unokák cserébe :). Kis eltéréseket alkalmaztam, mert nem volt minden itthon. Tökéletes lett így is! Ezeket a recepteket szeretem, mert lehet helyettesíteni, itt-ott kicsit eltérni, mégis fantasztikusan finom sütit sikerül sütni. Köszönöm!

    VálaszTörlés