2013. január 9.

Mandulás almatorta






Fahéjas alma és karamellizált, pirított mandula alkotnak tökéletes párost ebben a tortában.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
fél csomag sütőpor
1 teáskanál tejföl

Az almakrémhez
1 kg alma
1 evőkanál citromlé (ha nem elég savanykás az alma)
3-4 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor
2,5 dl tej

A tejszínhabhoz
4 dl tejszín
1 evőkanál cukor
1 csomag habfix

A mandulás tetőhöz
10 dkg vaj vagy margarin
1 dl tejszín
10 dkg barna cukor
15 dkg mandulapehely

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a sütőpapírral bélelt tortaformába aljába nyomkodjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.
A mandulás tetőhöz a vajat, a cukrot, a tejszínt felforraljuk, majd lassú tűzön, időnként megkeverve 8-10 percig főzzük. Belekeverjük a mandulát, és a masszát az újra sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 10-15 percig sütjük, majd langyosra hűtjük és éles késsel 12 egyenlő részre vágjuk. Ha teljesen kihűtjük, megkeményedik és nem lehet szeletelni.
Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és vékonyan felszeleteljük. A cukorral és a fahéjjal teljesen puhára pároljuk. A pudingport elkeverjük a tejben, és besűrítjük vele az almát. Langyosra hűtjük.
Tortatálra helyezzük a tésztalapot, körbevesszük a tortagyűrűvel, és rásimítjuk az almatölteléket.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Kb. negyedrészét habzsákba töltjük, félretesszük. A maradék habot az almára halmozzuk, elsimítjuk.
12 habrózsát nyomunk körben a torta szélére, végül elhelyezzük rajta a mandulás tetőt.
Jól behűtjük, legjobb egy éjszakát rászánni, és szeleteljük.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wonderful&Delicious! :)

yoli írta...

Nagyon nagyon tetszik! Huh, de elfogadnék most egy szeletet! :)

Citromhab írta...

Thank you!:-)

Yoli, köszönöm! Sajnos már nem tudok küldeni belőle:-)

Áfonya írta...

Hahó! Szeretnék egy kis segítséget kérni, ha nem gond. (: Nagyon szeretném ezt a tortát elkészíteni, de az almapárolással van némi problémám. Változtatna az almakrémen bármit, hogyha az almát nem szeletelve, hanem lereszelve párolnám meg, majd sűríteném be? Sajnos a vékonyra szeletelés nem az erősségem. (:

Citromhab írta...

Lilith, szerintem reszelt almával is ugyanúgy működik a krém.