2013. április 9.

Olívás, aszalt paradicsomos kalács







Sós kalács aszalt paradicsommal és olívával.

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg vaj
1 tojás
25 dkg aszalt paradicsom
15 dkg olajbogyó

A tetejére
durva szemű só

Egy dl langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.  A lisztet, a tojást, a vajat, a sót és a cukrot tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.  Lefedve, langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a megkelt tésztát és három egyenlő részre osztjuk. Egyenként téglalapot nyújtunk belőlük, megszórjuk az apró darabokra vágott aszalt paradicsommal és olajbogyóval.
Feltekerjük őket, majd az így kapott tésztarudakat összefonjuk. Sütőpapírral béleljük a forma alját, majd belehelyezzük a tésztafonatot.
Konyharuhával letakarva még 30-40 percet kelesztjük. Megkenjük a tetejét vízzel és megszórjuk a durva szemű sóval. 190 fokra melegített sütőben 35-40 perc alatt, vagy amíg a teteje színesedni nem kezd, megsütjük.


3 megjegyzés:

Eszter írta...

Nagyon szívesen megkóstolnám, nagyon tetszik, olyan guszta.

tücsi írta...

Jó kis húsvéti kalácsnak tűnik. Nagyon guszta. Mentettem. Köszi!:-)

Unknown írta...

Már régóta használjuk ezt a receptet, mindig más ízekkel, hagymával, dióval, kecskesajttal vagy mással keverve. A lisztet is a fele-fele arányt tartva tönköllyel, zabliszttel, teljes kiörlésűvel vagy korpával szoktuk kiegészíteni. Az élesztő felfuttatásán kívül, nem variálunk a hozzávalókkal, csak összeöntjük és mehet a keverőgép. Akik belekóstoltak, elkérték a receptet. Hetente kétszer-háromszor sütjük és nem is nagyon veszünk már kenyeret. Összességében: Nem rossz.