2016. március 23.

Somlói kocka - kevesebb kalóriával





Egy népszerű süteményt alakítottam át úgy, hogy kicseréltem benne a cukrot egy egészségesebb alternatívára.
Aki bármilyen okból nem fogyaszt vagy nem fogyaszthat kristálycukrot, annak jó megoldás lehet ez az édesség.

Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A normál piskótalaphoz
3 tojás
10 dkg Nyírfacukor
12 dkg liszt
20 ml olaj
2 g sütőpor

A kakaós piskótához
3 tojás
10 dkg Nyírfacukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
20 ml olaj
2 g sütőpor

A diós piskótalaphoz
3 tojás
10 dkg Nyírfacukor
5 dkg liszt
5 dkg darált dió
20 ml olaj
2 g sütőpor

A vaníliakrémhez
5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg Nyírfacukor
6dkg liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
2 dl tejszín

A sziruphoz
2 dl víz
5 dkg Nyírfacukor
fél citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja

A csokoládéöntethez
20 dkg vaj
15 dkg Nyírfacukor
3 dkg kakaópor
2-3 evőkanál rum

Az összeállításhoz
10 dkg durvára tört dió

A tálaláshoz
tejszínhab
darált dió

A krémhez a tojások sárgáját, a nyírfacukrot, a vaníliát és a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. A tejszínből kemény habot verünk és a kihűlt krémbe forgatjuk.
A piskótalapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a nyírfacukrot és tovább verjük az egészet addig, amíg még keményebb és fényes habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat, és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport (a kakaós és a diós lapoknál a a kakaót és a diót is), majd a masszát a formába simítjuk.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és egyenként 8-10 perc alatt megsütjük őket.
A szirup hozzávalóit összeforraljuk, ugyanígy a csokoládéöntet hozzávalóit is.
Az összeállításnál az első piskótalapot tálcára helyezzük. Meglocsoljuk a szirup felével és rákenjük a krém felét. Megszórjuk a durvára tört dióval, majd befedjük a második lappal.
Erre kerül a maradék szirup, krém és dió.
Rátesszük a harmadik lapot és pár óra (még jobb, ha egy éjszaka) pihentetés után szeleteljük.
Csokoládéöntettel és tejszínhabbal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések: